Ruim 8 jaar Frankrijk; mooi, lekker, leuk en boeiend land. Gedurende deze periode hebben we voldoende meegemaakt, geproefd en gezien om dit 'ns te delen. Daarom een blog met een recept, een wijntip, een wetenswaardigheidje of een (al dan niet kritische) kijk op dit dit heerlijke Zuidfranse leven...

zondag 21 augustus 2011

De stoere Camargue

De zomer staat in het teken van de verschillende Fêtes Votives; ieder dorp viert gedurende een weekend zijn of haar patroonheilige. Vast terugkerend evenement is de Abrivado Bandido. Een groep kloeke ruiters op vaalwitte paarden uit de Camargue tonen hun drijfkunsten door in diverse formaties jonge stieren door de straten te jagen. Niet geheel zonder zonder gevaar voor de omstanders. Ondanks de hekken, is het toch ieder jaar weer raak: met de nodige Pastis in het lijf wordt men overmoedig en gaat door de hekken heen en probeert samen met de lokale 'stoertjes' de stieren tot staan te brengen. Dit gaat dus wel 'ns mis.
Ondanks of dankzij dit alles een mooi schouwspel...

BROUFADO ( Typische stoofschotel uit de Camargue)

750 gram sukadelappen
6 tenen knoflook
100 ml Olijfolie
2 Laurierbladen
6 Kruidnagels
250 gr Uien
50 ml Rode wijn azijn
50 gr Ansjovis
1 el Kappertjes
5 Kleine zure augurkjes

- Snij het vlees in grove stukken en leg in een grote schaal
- Hak de knoflook en strooi over het vlees
- Schenk olijfolie over vlees en steek de laurierbladen en kruidnagels tussen vlees
- Afdekken en in koelkast min 12 uur laten marineren

- Vlees uit de marinade (bewaren!) en bruin aanbraden in de aanhangende olie. Zout en peper.
- Oven voorverwarmen op 150°C
- Uien pellen en in ringen snijden
- Het bruingebraden vlees overdoen in een afsluitbare ovenschaal.
- Fruit de uien in dezelfde pan als waar je het vlees in hebt gebraden, blus af met de wijn azijn.
- Verdeel de uien over het vlees en ook de rest van de marinade.
- Verdeel de ansjovis tussen het vlees en sluit de ovenschaal en zet 'm in de oven.
- Controleer na ongeveer 3 uur de gaarheid en anders nog even laten gaan.
- Hak de augurkjes fijn en meng deze met de kappertjes en strooi dit vlak voor het serveren over het vlees.

Lekker met wilde rijst uit de Camargue en een stevige rode wijn (bv Syrah)

Bon appétit!

1 opmerking:

  1. Zaterdag deze heerlijke Broufado verorbert. Omdat het er wat droog uit zag in de pan wel een glas of twee witte wijn erbij gedaan voordat het in de oven ging, maar dat spreekt natuurlijk voor zich quand on mijote. De Orenia rouge van Philippe maakte het helemaal af (de Mazelet bewaren we nog even ;-)
    Groet,
    Eugene

    BeantwoordenVerwijderen