Ruim 8 jaar Frankrijk; mooi, lekker, leuk en boeiend land. Gedurende deze periode hebben we voldoende meegemaakt, geproefd en gezien om dit 'ns te delen. Daarom een blog met een recept, een wijntip, een wetenswaardigheidje of een (al dan niet kritische) kijk op dit dit heerlijke Zuidfranse leven...

maandag 12 september 2011

La Chasse

15 augustus; Een nationale vrije dag in Frankrijk. De dag dat Maria klaarblijkelijk ging hemelen. Maar waar het hier voor een belangrijk deel van de Cévenollers om draait: Het jachtseizoen wordt geopend!

Tot midden/eind februari is het 3x per week een af en aan rijden van C15's, 'Quat-Quatres' en Kangootjes. Naast het gepruttel van de autoos hoor je vaak het gejank van de jachthonden die achterin de voertuigen vervoerd worden. Mannen (en hier en daar een vrouw) in feloranje hesjes en legergroene kleding verzamelen zich voor 'n 'Battu'; een drijfjacht op de wilde zwijnen.
Nodig? Zeker, want het stikt er van en ze vreten zich een weg door alle gewassen en druiven die de buurt rijk is. Was het te voorkomen? Zeker, als ze in het verleden niet bedacht hadden om het originele wilde everzwijn à la Astérix en vooral Obélix, niet te kruizen met een zich veel sneller voortplantend soort varken.

Cpnt.pngZoals Maria is dus ook de jacht heilig in Frankrijk, getuige het feit dat er zelfs een heuse politieke partij voor bestaat: Chasse, Pêche, Nature & Traditions.

Wekelijks worden er in de buurt dus diverse zwijnen omgelegd en verdeeld onder de jagers, waar moeders dan weer een heerlijke stoofpot van maakt.

Traditie is ook dat de eigenaren/beheerders van de landgoedren waarop gejaagd wordt zo nu en dan meedelen in de buit en dus wordt ook hier wel eens een zwijnebout afgegeven, vergezeld van sterke verhalen, van hoe veel en hoe zwaar (Jagerslatijn).

Afgelopen zaterdag was Sivelou aan de beurt en nadat Wilma eerst 's ochtends een jager in de bosjes betrapte die zijn grote boodschap vergeten was thuis te doen, ging het geklingel en geblaf van de honden van start. Eén verdwaald schot hoorden we slechts en wat bleek dan ook later: alle zwijnen die Sivelou gedurende het hele voorjaar en zomer hebben bezocht hadden het hazenpad gekozen! Niet één hebben ze gezien. Het schot was bij de buren, waar ze er wel één zagen.

Jagerhoofdman Daniël vertelde later dat het vreemd was dat ze er geen zagen, wel enthousiast waren ze over het feit dat ze 2 reeën hebbn gespot op de Sivelouse heuvel. En Bambi schieten dat gaat zelfs een Cévenoller te ver...


Geen opmerkingen:

Een reactie posten