Ruim 8 jaar Frankrijk; mooi, lekker, leuk en boeiend land. Gedurende deze periode hebben we voldoende meegemaakt, geproefd en gezien om dit 'ns te delen. Daarom een blog met een recept, een wijntip, een wetenswaardigheidje of een (al dan niet kritische) kijk op dit dit heerlijke Zuidfranse leven...

woensdag 19 oktober 2011

Het huis van de gieren...
Tussen Millau en Meyrueis ligt één van de mooiste gorges van de Cévennes:  de Gorges de la Jonte. Aan de rotswanden geplakte buurtschapjes, stijle kliffen, de meanderende Jonte ergens beneden in de kloof; de Nikon maakt overuren klikkerdeklik...

Het is hier, vlak voor (of na; ligt er aan van welke kant je komt) de afslag naar de, bekendere Gorges du Tarn, het bezoekerscentrum Belvédère des Vautours vind.


Mooi weggestoken in de rotswand, biedt dit gierenhuis een meer dan volledig beeld van het reïntegratieproject van de gieren van de Lozère.

Les vautours de Lozère - AccueilRond 1940 bijna uitgestorven. Zinloze jachtpartijtjes voor de fun; de om hygiënetechnische redenen plicht voor de boeren om hun dode beesten te begraven i.p.v. te laten oppeuzelen door de aaseters en het overmatig strooien van gif tegen vossen en wolven, waren hier debet aan.

Eind jaren 60 is er een begin gemaakt met de plannen voor het laten herintreden van deze machtige vogels. En met succes! Van ongeveer 60 gieren in 1975, zweven er op dit moment zo'n 900 langs de stijle rotswanden.

De met verrekijkers uigeruste observatieplateau's geven je de mogelijkheid om ze goed dichtbij te aanschouwen. Een bezoek aan het centrum leid je langs de levensloop van de gieren en het project in het bijzonder. Een bezoek wordt afgesloten met een informatieve video en real live beelden (Web-cam) van de gierenkolonies boven de kliffen.

Een mooi uitstapje!
(Mocht je nu nog willen gaan is het opschieten geblazen (tot begin nov) en anders vanaf maart weer.)
Meer info:http://vautours-lozere.com/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten